Як навчити дитину читати швидко ?

Щоб успішно навчатися в школі, дитина повинна вміти читати. І якщо швидкість читання буде швидкою, то і весь матеріал буде засвоюватися легше. Але швидкого читання дитині навчитися не так вже й легко - тут повинні бути задіяні слухові каталізатори, уяву, пам'ять і т.д. Бажано, щоб швидкість читання збігалася зі швидкістю мови. Сьогодні ми поговоримо з вами про причини уповільненого читання у дітей, а також поділимося деякими методами для прискорення читання. Причини уповільненої читання у дітей:
  1. Якщо у вашого чада невеликий словниковий запас, то і процес читання йому буде даватися важче. З цієї причини бажано збагачувати його лексикон, більше спілкуватися з ним і читати літературу.
  2. Неувага - це ще один «ворог» при навчанні швидкому читанню. Дитина, яка постійно відволікається і неуважно читає, не зможе добре промовляти текст і вникати в його суть. Його думки будуть зайняті іншим! Тут головне - повна концентрація на тексті. Його сенс повинен доходити до свідомості дитини.
  3. Намагайтеся розвивати у свого чада обсяг оперативного поля зору. Він має охоплювати поглядом слова, а не 2-3 літери. Все це приходить з часом. Тому сідати читати з дитиною потрібно, як можна частіше.
  4. Ще одна причина уповільненої читання - це слабкий артикуляційний апарат. Щоб у вас не було таких проблем, робіть з дитиною спеціальні вправи для розвитку артикуляційного апарату.
  5. Низький рівень пам'яті теж не сприятиме швидкому читанню і розумінню тексту. Часто таке буває, коли дитина, прочитавши три слова, забуває, що було до цього. Таким чином, все, що він прочитав раніше, миттєво забувається.
  6. Якщо ви підбираєте занадто складну літературу для своєї дитини, він не скоро навчиться швидко читати. Треба підбирати твори за віком. Не поспішайте завчасно ускладнювати завдання. Всьому свій час.
  7. Уникайте зворотних рухів. Дитина не повинна повертатися до прочитаного слову. Деякі діти читають одне і те ж слово по кілька разів. Зрозуміло, швидкість читання від цього не покращиться.
Щоб навчити дитину читати швидко, в першу чергу , потрібно усунути причини повільного читання . Як навчити дитину читати швидко? Щоб навчити дитину читати швидко , необхідно засвоїти один момент. Без постійної практики це неможливо ! Щоб малюк не тільки почав швидко читати, а й краще розумів зміст прочитаного, необхідна щоденна практика в читанні.
Існує кілька базових прийомів для досягнення бажаної швидкості читання:
1 . Залучення дитини в процес читання Читаючи малюкові книжку, періодично зупиняйтеся і просіть дитину прочитати той чи інший епізод самостійно. Краще, якщо Ви зупиніться на найцікавішому місці, сказавши, що Ви втомилися і хочете, щоб дитина почитала Вам. Після читання того чи іншого епізоду попросіть малюка коротко переказати Вам прочитаний текст . Якщо в тексті є незрозумілі слова, поясніть їх малюкові . Поступово Ви зможете навчити дитину читати швидко і добре розуміти прочитане.
2 . Багаторазове читання одного і того ж тексту Пропонуйте дитині кілька разів прочитати самостійно один і той же текст. Засікайте час і обраховуйте кількість прочитаних слів. Поступово швидкість читання даного тексту повинна збільшитися, а згодом і швидкість читання інших текстів теж. У різних текстах завжди є повторювані слова. Але в цій вправі є одне « але»: не повторюйте процес читання одного і того ж тексту більше 3 разів .
3 . Тренування « читання по здогаду » « Читання під здогаду » - прийом, яким користуються при читанні дорослі . Його зміст полягає в тому, щоб читати тільки частина слова, відновлюючи другу частину « по здогаду » - залежно від контексту. За рахунок тренування такого вміння можна дуже легко навчити дитину читати швидко. Для тренування « читання по здогаду » існують спеціальні тексти з повторюваними словами, словами, що мають тільки один варіант тлумачення або зі словами, зміст яких легко відновлюється з контексту. Такі тексти потрібні для попередження різного роду помилок і неправильного відновлення слів « по здогаду » самою дитиною.
4 . Паралельне читання Суть цього прийому в наступному. Ви читаєте текст вголос, а дитина водить пальчиком по рядках, читаючи слідом за Вами. Поступово необхідно нарощувати темп читання - тим самим, Ви зможете навчити дитину читати швидко.
5 . Вправа на пошук Запропонуйте знайти дитині в тексті будь-яке слово ( Ви заздалегідь повинні переконатися, що воно там присутнє). Малюк повинен знайти це слово якомога швидше! Така вправа розвиває словесну пам'ять малюка і вчить його бачити цілісний образ слова - і, як наслідок, таким чином, можна навчити дитину читати швидко. У міру зростання умінь дитини можна давати йому завдання на пошук в тексті відповідей на різні питання .
6 . Вправи на читання буквосполучень і букв Якщо всі Ваші спроби навчити дитину читати швидко впираються в труднощі, які він відчуває при читанні окремих букв або словосполучень - Вам необхідно запропонувати малюкові спеціальні вправи для ліквідації цих проблем. Такі вправи можна знайти в спеціальних посібниках або в Інтернеті. Суть їх така: читання пар слів, що відрізняються однією ( проблемної ) буквою, читання слів з ​​кількома приголосними підряд і т.д. Є хороша вправа на читання приголосних: дитина робить вдих і на видиху читає 15 приголосних поспіль .
7 . Введення читання в повсякденне життя Навчання, відірване від реальності, завжди утопічно. Тому швидке читання має стати необхідно Вашій дитині в повсякденному житті. Тільки так Ви зможете навчити дитину читати швидко! Пишіть йому записки із завданнями на день, підписуйте листівки, складайте списки справ на вихідні. І потім обов'язково перевіряйте виконання всіх завдань .
8 . Перегляд діафільмів Зараз діафільми, якими насолоджувалися ми і наші батьки в дитинстві, успішно замінили мультфільми та комп'ютерні ігри. Тим часом, тільки діафільми сприяють вдосконаленню техніки читання Вашої дитини і розвитку його мови. Повільна зміна кадрів у диафильме, недовгі підписи, написані зручним для читання шрифтом - все це допоможе Вам навчити дитину читати швидко. До речі, читання підписів під діафільмами сприяє розвитку навичок читання навіть у тих дітей, у яких немає особливого бажання читати.
9 . Читання про себе Учіть дитину читати про себе. Так сприйняття і розуміння тексту відбуваються набагато швидше. Це очевидно: при читанні вголос дитина повинна спочатку прочитати текст, усвідомити його, а потім лише відтворити його в мові. При читанні про себе процес спрощується - і швидкість читання збільшується.
10 . Розвиток навичок розрізнення голосних і приголосних букв Напишіть в ряд кілька голосних літер (до десяти ) і вставте між ними одну приголосну. Нехай малюк визначить, яка буква зайва.
11 . Читання із закладкою Щоб навчити дитину читати швидко, необхідно, по-перше, виключити всі відволікаючі чинники. Для цього практикується читання із закладкою або лінійкою. Цими предметами прикривається нижченаведений текст і як би підкреслюється необхідна для прочитання строчка.
12 . Тренування уваги За командою « зупинись » дитина перериває читання і відриває голову від книги, а за командою «починай» він швидко шукає місце на аркуші, де відбулася зупинка, і продовжує читання. Така вправа тренує увагу і допомагає навчити дитину читати швидко.
13. « Розплутування » пропозицій Створіть кілька «заплутаних» пропозицій, в яких змінено порядок слів. Наприклад, пропозиція «Сьогодні вранці ми в перший раз підемо в школ » може стати пропозицією «Раз на школу в перший вранці підемо ми сьогодні». Малюк повинен « розплутати » пропозицію і поставити всі слова в правильному порядку. Не забувайте про систематичності занять і позитивному настрої під час них . Частіше хваліть свого малюка, якщо він робить успіхи, і підбадьорюйте, якщо у нього щось не виходить. Тільки в цьому випадку Ви зможете успішно навчити дитину читати швидко!
Підготувала: О.М.Гаврилова
Кiлькiсть переглядiв: 1263

Коментарi