Бібліотечний урок 3Б класу!

/Files/images/bblotekar/IMG_20181011_110112.jpgУ 3Б класі було проведено бібліотечний урок на тему "Творчість Василя Сухомлинського - Ці милі, добрі книги".

На думку педагога, аби дитина виросла справжньою людиною, її розум і душа мають працювати у діалозі з книгою. Звичайно, увага до книги, спілкування з книгою мають тривати протягом усього життя людини. Розвиток розумових сил і здібностей, багатство духовного існування індивіда і колективу, інтереси і невгасимий вогник інтелектуальної праці — усе це, на думку Василя Сухомлинського, по­в’язано із книгою. «Чим дорожче для кожного вихованця найважливіше джерело знань — книга, тим менша небезпека розумової обмеженості, байдужості до знань», — писав він.

Василь Сухомлинський вважав, що освічена людина, громадянин має не просто читати, а знати літературу, оскільки в ній утілені у художній формі політичні, соціальні, моральні, гро­мадянські ідеї та естетичні принципи, що, заломлюючись у внутрішньому світі людини, відображаються в її особистому духовному житті, у переконаннях, у поведінці.

/Files/images/bblotekar/IMG_20181011_105641.jpg «Школа — це насамперед читання: вдумливе, зосереджене, таке, що захоплює розум і серце, індивідуальне читання, читання, як творчий процес, в якому вихованець наповнює слово пристрастю свого серця — він або захоплюється красою, благородством, моральною величчю, або ж переживає почуття обурення, презирства, непримиренності».

Сьогодні Україна і весь світ сприймають спадщину Василя Сухомлинського як вершину педагогічної майстерності, в якій провідне місце займає ідея гуманізму. Він стверджує, що виховання гуманізму і людяності здійснюється через творення людям добра. Його багаторічна праця та книги пов’язані зі збагаченням і піднесенням педагогічної науки в Україні. Все найцінніше, створене ним, назавжди увійшло до скарбниці вітчизняної педагогіки та національної духовної культури.

100 річчя Василя Сухомлинського!

/Files/images/SAM_7723.JPGРазом з шкільним бібліотекарем учні 5-Б класу (кл. керівник Пантелей Г.Г.) прочитали оповідання В.О.Сухомлинського із книги "Казки школи під голубим небом" "А серце тобі нічого не підказало?", "Найласкавіші руки", "Сива волосинка", "Материне поле", які вчать любити та поважати найдорожчих людей - батьків. Діти ознайомились з виставкою книг видатного педагога.

Педагогічна спільнота підготувалася до відзначення 100-літнього ювілею від дня народження видатного українського педагога-гуманіста, ученого зі світовим ім'ям, публіциста, письменника Василя Олександровича Сухомлинського, який ми святкували у цьому році.

Василь Сухомлинський – творець теорії та практики гуманно – особистісного ставлення до учня, педагогіки співробітництва, партнерства, яка є актуальною і в наш час. В його палкому серці жила велика доброта і любов до всього світу. Він не лише навчав дітей, а й прищеплював кожному з них найкращі людські якості, виховував у них доброту, чуйність, людяність, патріотизм, а найголовніше - любов до людей.

Пам'ятай про Крути




/Files/images/bblotekar/P1270294.JPGІ згадую чомусь я мимоволі

Великих лицарів своїх;

Лежать вони покинутими в полі

І без хрестів.

29 січня – День пам’яті героїв Крут. Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.

/Files/images/bblotekar/P1270284.JPGЦя подія набула для українського народу символічного значення. Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.

До річниці бою під Крутами в Нижньсірогозькій ЗОШ І-ІІІ ст. для учнів 10-Б класу пройшов історичний урок «Пам’ятаємо Крути. Крути як відродження українства». Бібліотекар школи, Куца /Files/images/bblotekar/P1270300.JPGТ.І, розповіла про ті жахливі часи, які відбулися у січні 1918 року на залізничній станції Крути. Діти довідались, що цей бій тривав майже п’ять годин поспіль між чотирьохтисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, який загалом нараховував лише чотири сотні вояків. У перебігу військових дій цей бій якогось вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох українців особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразила сучасників подія поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 чоловіків були ними страчені. Міщенко К.А.,бібліотекар районної бібліотеки, розповіла, як на похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти». Учні читали поезії, присвячені героям Крут.

Проведення таких заходів дає можливість формувати в учнів почуття патріотизму, виховувати власну національну гідність, гордість за свою Батьківщину та повагу до історії українського народу. Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину..

На шляху до Соборної України

/Files/images/bblotekar/P1210229.JPGСьогодні, 22 січня, українці відзначають одне із найважливіших національних й державних свят – День соборності. Саме цього дня, рівно сто років тому, дві українські землі, які кілька століть були політично розірвані – cтали частиною однієї спільної національної держави – Української народної республіки (УНР).

До цього свята для учнів 10-го А класу працівники районної та шкільної бібліотеки /Files/images/bblotekar/P1210246.JPGпровели історичну годину «Соборність України: від ідеї до сьогодення» .

Школярі із зацікавленістю слухали розповідь про історію виникнення свята, жваво розмірковували про поняття соборності України, розіграли сценку про возз’єднання Східної та Західної України, взялися за руки та зробили живий ланцюг єднання. Присутні з ентузіазмом відповідали на запитання вікторини та познайомилися з книжковою виставкою «На шляху до соборної України», на якій представлена література, що висвітлює тернистий шлях України до соборності. В актовій залі школи оформлено виставку плакатів до Дня Соборності. На її фоні учні розгорнули полотнище українського прапора.

Тиждень дитячої книги!

План проведення тижня дитячого читання
№ з\пЗаходиДатаВідповідальний
1.

1. Відкриття тижня дитячого читання «Мій друже, супутнику, книга моя, завжди на дозвіллі – де ти там і я»

2. Книжкова виставка під відкритим небом «Книга збирає друзів»

3. Свято казки: Казки розкривають свої таємниці;

18.03.2019Куца Т.І.
2.

1. Конкурс ерудитів «Нам без книги ніяк не можна» 6 кл.

2. Гра-змагання «Загадка – для розуму розрядка»

3. Акція «Подаруй бібліотеці сучасну українську книгу» 1-11 кл.

4. Мультимедійний урок «Інформаційні лабіринти сучасної бібліотеки»

19.03.2019

Куца Т.І., педагог-організатор

Куракова А. А.
3.

1. Флешмоб «Кидай мишку – читай книжку, або клич друзів – читаємо разом»

2. Анкетування для учнів 2-6 класів «Про книгу, читання і про себе» (протягом дня)

3. Конкурси малюнків «Мій улюблений літературний герой»

Організація роботи книжкової лікарні. Перевірка стану збереження підручників.

20.03.2019

Куца Т.І., педагог-організатор

Куракова А. А.
4.

1. Бібліопікнік: «Веселися, грай і книжки читай»

2. Книжкове дефіле: «Я найкраща книжка»

3. Мульмедійний урок «Інформаційний лабіринт і сучасна бібліотека»

21.03.2019Куца Т.І.
5.

1. Підведення підсумків проведення тижня дитячого читання «Активний читач шкільної бібліотеки»

2. Фотозвіт на сайті школи «Всеукраїнський тиждень дитячої книги у школі»

22.03.2019Куца Т.І.
Кiлькiсть переглядiв: 2547

Коментарi