З тих пір, як існує світ,

Не було, хто б не потребував знань

Яку б ми не взяли мову і вік,-

Завжди прагнув до знань чоловік…

Невід'ємною частиною всієї навчально-виховної діяльності школи є позакласна робота з предмету. Вона поглиблює знання, розширює кругозір, розвиває творчі здібності, інтелект.

Як показує педагогічна практика, найбільш прийнятними і часто використовуваними формами позакласної роботи з математики,фізики та інформатики є гуртки, факультативи, олімпіади. Особливе місце в системі позакласної роботи займає тиждень математики , фізики та інформатики.

Предметний тиждень - одна з масових форм позакласної роботи, яка сприяє поліпшенню якості знань учнів з математики, забезпечує різносторонній розвиток особистості, демонструє зв’язок з іншими науками, викликає інтерес до вивчення предмета, виховує в учнів колективізм, відповідальність за виконану справу; сприяє створенню атмосфери взаємоповаги між учнями та вчителями. Він є своєрідною формою звіту як вчителів-предметників так і учнів перед усім колективом школи.

Звіт про проведення декади математики, фізики та інформатики 04 лютого 2019 – 15 лютого 2015

З 04 лютого по 15 лютого в Нижньосірогозькій ЗОШ І-ІІІ ст. було проведено декаду математики, фізики та інформатики. До проведення декади були задіяні вчителі методичного об’єднання: вчитель фізики Артеменко О.С., вчитель математики Леміх Т.І., вчитель математики та інформатики Вишневецька Л.М., вчитель математики та інформатики Гритчина В.С., вчитель інформатики Порядін В.В., вчитель інформатики Мальчевська В.А.

Метою організації і проведення різних заходів під час предметної декади є:

- пропаганда математичних, фізичних, та інформатичних знань;

- підвищення інтересу учнів до математики, фізики, та інформатики, розвиток ініціативи, учнівської творчості;

- виховання в учнів потреби щодо використання науково-популярної літератури та інших джерел інформації для поповнення знань;

- поглиблення знань учнів;

- професійна орієнтація.

Провідна роль в організації предметної декади належить не тільки вчителю, а і учням, але особливістю є те, що приймати участь повинні всі учні, які вивчають математику, фізику та інформатику. Декада математики, фізики та і інформатики – це час тісної співпраці вчителя та учнів. Зусилля вчителя з організації позакласної роботи позитивно позначаються на результатах навчання з предметів. Відбувається поглиблення, розширення і систематизація знань учнів. Декада пройшла організовано, на високому методичному рівні. Всі заплановані заходи були проведені. Всі вчителі методичного об’єднання приймали участь, підготували і провели заходи.

При проведенні декади були охоплені всі учні 3 – 11 кл.

В рамках декади вчителями було проведено: Онлай урок до Дня безпечного Інтернету 2019, метою який було залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду. На протізі всієї декади вчителі інформатики проводили заходи до дня Безпечного Інтернету:

- брейн – ринг "Безпечний Інтернет"

- презентації "Ми за Безпечний Інтернет"

- тренінг "Я у мережі Інтернет"

Метою заходів було поглибити і розширити знання учнів з інформатики; розвивати пізнавальний інтерес, творчу активність, допитливість, логічне мислення; почуття колективізму, відповідальності, вміння працювати командою, виховувати потребу співпереживання і взаємодопомоги.

Вчитель математики Леміх Т.І. для учнів 6 класів провела презентацію із історії математки "Від Абака до ЕОМ" метою якої було познайомити учнів із історією виникнення перших обчислювальних машин та механізмів та їх еволюцією до сучасних комп’ютерів та сучасних планшетів.

Для учнів початкової школи вчитель інформатики Порядін В.В. провів виховний захід "Подорож у світ комп’ютерів" де презентував дітям історії становлення комп’ютерної техніки від витоків до сьогодення.

Вчитель математики Гритчина В.С. провела математичну гру для 9–х класів "Кмітливі математики" метою якої було сформувати пізнавальний інтерес до вивчення математики, розвивати логічне мислення дітей.

Вчителі інформатики Вишневецька Л.М. та Гритчина В.С. дл я учнів 5-х класів провели змагання за програмою "Година коду" метою яких було переконати учнів, що програмування є цікавою, творчою та доступною для будь-якого віку галуззю.

Вчитель фізики Артеменко О.С. для учнів 7-х класів провів фізичну гру "Двобій інтелектів, де учні мали можливість показати свої знання під час виконання теоретичних та практичних завдань.

Вчителем математики Леміх Т.І. для учнів 11-х класів провела конференцію "Родом з України", де учні знайомилися з українськими математиками, виховували патріотизм та гордість за Україну і її вчених.

На протязі декади тривала виставка стіннівок "Фізика та гумор", "Інтернет очима дітей".

Предметна декади принесла незабутні враження учням, які вивчають математику, фізику та інформатику.

Кожен захід вирізнявся оригінальністю проведення, цікавим та актуальним змістом, інформаційною насиченістю, відповідав навчально-пізнавальним, розвиваючим та виховним цілям організації освітнього процесу в закладі.

До участі в декаді математики, фізики та інформатики намагалися залучити учнів усіх класів. Щоб цього досягти, крім загальних заходів проводилися тематичні ігри і конкурси для всіх класів.

Учні мали можливість перевірити свої теоретичні знання з даних предметів, розгадували кросворди, розв’язували логічні задачі і головоломки із сірниками, грали в ігри, відповідали на запитання вікторини.

Тиждень пройшов на належному рівні. Діти показали гарні знання, вміння та зацікавленість предметами, навички та творчі здібності.

Голова МО вчителів

математики, фізики та інформатики Артеменко О.С.

Тиждень математики,фізики та інформатики проведений у школі з 30.01 по 03.02 лютого 2017 року та насичений різноманітними заходами.

Розпочався тиждень святковою лінійкою на якій ведучі (Гаврилова А., Маркушина О., 10 кл.) наголосили про важливість вивчення таких предметів як фізика, математика, інформатика та розповіли, що ці науки можуть бути не лише складними, а й цікавими та веселими. На свято завітали Королева Фізика (Шутак І), Королева Математика (Альохіна О.) та Королева Інформатика (Пшенична В).Вони переконували учнів у своїй важливості та необхідності.

Протягом тижня на уроках фізики та математики проводились інформаційні хвилинки про цікаві факти з життя видатних вчених математиків та фізиків.

Учні мали можливість перевірити свої теоретичні знання з даних предметів, розв’язавши ряд кросвордів, ребусів, відповівши на запитання вікторини.

Вчителем математики Леміх Т.І. було проведено цікавий захід для учнів 11-х класів «У гостях у казки», який дозволив зануритися у світ дитинства, у світ чарівного та незвичного. На цьому заході учні 11-х класів змагалися в різноманітних конкурсах. Вони згадували назви казок, казкових героїв, знаходили в казці математичні терміни, пояснювали казку застосовуючи математичні правила та теореми. А останнім конкурсом було домашнє завдання в якому учасники повинні були намалювати та словесно описати царицю математики. Захід був цікавим та пізнавальним, адже не можна було навіть уявити математику в такому трактуванні. Перемогу здобув з рахунком 31,5 і 27 балів 11-Б клас.

А вчителем фізики Артеменком О.С. було проведено не менш цікавий захід для учнів 9-11- х класів –інтелектуальну гру "Найрозумніший фізик 2017» Кожен клас представляли 2 учні (9-А - Гуменюк Владислав, Марчук Анастасія; 9-Б - Александрюк Ганна, Сопін Андрій; 10 - Чепелюк Юлія, Гаврилова Аліна; 11-А - Гуртовенко Каріна, Варлан Павло; 11-Б – Цесельський Станіслав, Гуцуляк Олександр).

Гра складалася з 3 турів. В першому турі гравці відповідали на загальні питання. Другий тур передбачав бліц-опитування з окремих тем фізики. Послідовність вибору категорій визначила гра "Дешифрувальник". До фіналу дійшли три гравці. В результаті напруженої фінальної боротьби перемогу та звання "Найрозумніший фізик 2017" здобула учениця 10 класу Чепелюк Юлія.

Вчитель математики Вишнивецька Л.М. підготувала виступ агітбригади «Юні математики» до складу якої увійшли учні 9-А, 8-Б та 6 класів. Свій виступ «Математика-цариця наук» вони продемонстрували учням 1-А та 1-Б класу. В ході заходу молодші школярі занурилися в світ математичних задач, познайомилися з казковими героями (Незнайко, Чарівник, Кіт у Чоботях),які підготували для учнів цікаві математичні завдання, навчилися виконувати фокуси. На святі була присутня і сама Королева Математика, яка запропонувала учням розгадати математичні загадки та подякувала за активність та кмітливість.

Вчителем математики Гритчиною В.С. було проведено математичну вікторину «Щасливий випадок» для учнів 5-А та 5-Б класу. В запеклій боротьбі між командами проявилися інтелект учнів, їх уміння орієнтуватися у незвичних умовах, знаходити шляхи розв’язання нестандартних задач. Закінчилося змагання дружньою нічиєю.

Метою заходу було активізувати пізнавальну діяльність учнів, поглибити їх знання з математики, стимулювати активну творчу роботу школярів, розвивати логічне мислення, кмітливість, уміння діяти в нестандартних ситуаціях,виховувати цілеспрямованість.

Вчитель інформатики Порядін В.В. продемонстрував учням слайдову презентацію на тему «Історія розвитку ЕОМ» та провів з учнями 8-х класів вікторину «Золотий диск»

Протягом тижня в школі діяла акція "Батарейку - заводу, природі - свободу!» Мета акції: вберегти довкілля від шкідливих речовин,які потрапляють в землю після того, як оболонка батарейки руйнується під дією корозії.

Крім цього учні школи були активними учасниками:

· виставки стінгазет з інформатики та математики (5-11 клас);

· виставки малюнків «Математика-очима дітей» (5-6 клас);

· конкурсу стінгазет з фізики ««Фізика-наука про природу»;

· онлайн голосування за кращу фізичну газету.

На шкільній лінійці підведені підсумки, дипломами та подяками відзначено переможців та активних учасників заходів Тижня математики, фізики та інформатики. Але найкращою оцінкою цього звіту для вчителів стали слова подяки від учнів за цікаво проведений час.

Голова МО вчителів математики, фізики та інформатики Вишнивецької Л.М.

Кiлькiсть переглядiв: 3321

Коментарi