Вода в усній народній творчості

2019-03-22

/Files/images/vihovn_zahodi/P3221142.JPG

/Files/images/vihovn_zahodi/P3221144.JPG У 7-А класі (кл.керівник Герасимова Л.В.) пройшов захід: «Вода в усній народній творчості», де діти дізналися, що в українськiй фольклорнiй традицiї образи часто виступають символами, якi, утворюючи образно-символiчну систему, доповнюють i розкривають уявлення наших пращурiв, на основi яких здiйснюється моделювання мiфологiчного свiту.

Українська фольклорна спадщина несе у собi цiлiсну образно-символiчну систему, в якiй закодована iнформацiя про свiтосприйняття наших предкiв, а вираження цього свiтосприйняття зафiксовано у багатьох фольклорних текстах рiзних жанрiв.

Життєдайною (материнською) основою свiтотворення є Вода. Вона виражається такими поняттями, як волога, криниця, рiчка, море, дiвчина, жiнка, матiр. Вода, її символи є активними захисниками, рятiвниками, цiлителями i присутнi в багатьох обрядах календарно-обрядового циклу, родинної обрядовостi.

Вода, за народними вiруваннями, – найвеличнiший дар неба, вона оживляє та робить плодючою землю. В українськiй традицiї вода виступає як символ святостi й виконує очисну функцiю. Земна вода поєднана з небесною, а тому є символом морального i духовного очищення.

Нашi далекi предки для того, щоб викликати воду з небес, виконували магiчнi обряди жертвопринесення. Жертвопринесення здiйснювали аби задобрити i водну стихiю (особливо при повенях). У давні часи iснувала вiра в те, що рiчка, розлившись навеснi, не спаде доти, доки не прийме офiру (жертву). Отож люди кидали в рiчку курку чи пiвня…, топили коней, iншу домашню худобу. У воду кидали грудкову сiль, варену рибу, хлiб i навiть «варили борщ».

Божественна сутнiсть дощу у багатьох фольклорних текстах означена тим, що його «просять», а образами дощу виступають «золотi батоги», що висять «за лiсом, за пралiсом». Отже, дощ – живлюща волога, яка заплiднює землю.

За давнiми мiфологiчними уявленнями колись не було нi неба, нi землi, а тiльки синє море.

Кiлькiсть переглядiв: 235

Коментарi