/Files/images/psiholog/18 причин.pngПорадник/Files/images/psiholog/jak_uniknuti_nasilstva.jpg

ПАМ’ЯТКА

„Як стати власним психотерапевтом”

Стратегії виходу із напружених ситуацій умовно можна розділити на три групи:

1) змінити або ліквідувати проблему;

2) зменшити її інтенсивність шляхом зміщення своєї точки зору на неї;

3) полегшити її вплив за допомогою низки способів.

1) Ключову роль у самоуправлінні відіграє усвідомлення своїх життєвих цілей і співвіднесення з ними конкретних цінностей. Людина, що зробила головний життєвий вибір, позбавила себе коливань і страхів.

Рішення потрібно приймати одразу ж, як тільки ви впевнилися, що іншого виходу немає. Зволікання з прийняттям рішення виснажує волю і сили.

Хвилювання перед дією, тобто емоційне ставлення до справи підвищує її результативність. Однак надлишкова мотивація погіршує перспективи.

Для отримання найкращого результату зусиль необхідно дочекатися найсприятливішого моменту для реалізації планів. Слід враховувати, що екстремальна ситуація призводить до звуження поля свідомості, що веде до порушення орієнтування у довкіллі.

Корисно заздалегідь підготувати відступні стратегії, це знижує надлишкове збудження і робить більш вірогідним успіх вирішення задачі в генеральному напрямку.

Немає сенсу боротися проти того, що вже відбулося. Натомість можна зберегти сили для нової спроби при більш сприятливих обставинах.

Зниження суб’єктивної значущості події допомагає відійти на раніше підготовлені позиції і готуватися до наступного штурму без значних втрат для здоров’я.

2) Активна і усвідомлена діяльність перешкоджає фіксації уваги людини на власних переживаннях.

Подолати стрес допомагає деякий контроль за ходом власних думок. Як показали сучасні дослідження, кожна думка супроводжується викидом відповідних гормонів. Якщо думки пов’язані із почуттям надії і контролю над ситуацією, то людина швидше адаптується до стресу. Але, якщо думки приносять гнів, шкодування і тривогу, страждає імунна система.

Надзвичайно небажано пригадувати образи перед сном! Навіть спокійне пригадування давно пережитого травмуючого епізоду призводить до підйому артеріального тиску.

Сміх – хороші ліки для зменшення дії стресу. Активізація почуття гумору дозволяє сприймати щось хвилююче як малозначне і неварте серйозної уваги.

Для збереження позитивного налаштування необхідне відчуття успіху! Для цього слід навчитися цінувати себе і час від часу святкувати свої досягнення.

3) Тяжку втрату нічим не можливо повернути. В цих умовах для управління своїми почуттями і почуттями інших людей варто користуватися обхідними маневрами, самовідволіканням і переключенням на нові цілі.

Не забувайте, що велике полегшення від сильних переживань приносить виконання дрібних повсякденних справ. Але це варто застосовувати лише як міру тимчасову.

Перенести горе допомагає і виконання відповідних звичаїв і ритуалів.

„Сказав – і тим душу полегшив”, – говорить латинська мудрість. Для людей замкнутих і скритних розрядка емоційного напруження може бути пов’язана із написанням листів, віршів, розповідей.

Упоратися зі стресом допомагає збільшення в раціоні продуктів, що містять магній: гречаний мед, сухофрукти, горіхи, насіння, какао, вівсяна, гречана і перлова крупи, а також зелень, морква, буряк і банани.

Для екстреного зняття напруги може бути використано загальне розслаблення мускулатури – релаксація.

Прийом релаксації

Уявіть, що ваші ступні занурилися у теплу течію. Ви поступово йдете на глибину, вода приємно омиває ваше тіло. Ви набираєте повітря та занурюєтеся у потік, відчуваєте як тепла вода струмує по обличчю, забирає втому і роздратування. Сповнені сил та енергії ви повільно виходите на берег.

Кiлькiсть переглядiв: 1347

Коментарi