МІЛІЦІЯ ХЕРСОНЩИНИ - НА ДОПОМОГУ ДІТЯМ

Шановні батьки та учні! У зв’язку зі службовою необхідністю та на виконання вказівки ГУНП в Херсонській області ми розміщуємо на нашому сайті інформацію стосовно закріплених співробітників поліції за Нижньосірогозькою ЗОШ І-ІІІ ступенів:

Старший інспектор Нижньосіроозького відділення Каховського відділу поліції ГУНП в Херсонській області майор поліції Міщенко Віталій Анатолійович(телефон(066)-289-85-43)

/Files/images/223.jpg

Старший інспектор молодіжної превенціїНижньосіроозького відділення Каховського відділу поліції ГУНП в Херсонській області лейтенант поліції Цибульська Юлія Костянтинівна (телефон (050)-163-74-74)

102; 2-15-46; (066)-584-34-77

З ніг на голову повернула звичайний життєвий уклад багатьох українців поява на нашій території і біля її кордонів військ сусідньої держави. Коли суспільство має культуру цивільного захисту, тобто відповідні знання, то значно дбайливіше ставиться до людей, до навколишнього середовища, до природи, до тварин, а самим рятівникам (волонтерам і держфункціонерам) є значно легше працювати і виконувати рятівні роботи у разі лиха. Тому знання того, як слід себе поводити у тій чи іншій ситуацій, як врятувати себе та інших при тих чи інших обставинах, а також поширення культури цивільного захисту серед громадян України є вкрай важливим.

"Здебільшого причиною вибухів є порушення вимог безпеки під час поводження із легкозаймистими та вибуховими речовинами. У той же час існують загрози вибухів, спричинених терористичною діяльністю", - йдеться в повідомленні.

Терористичні атаки не є актуальними для України, але така загроза існує.

"Найбільш вірогідними цілями терористичних атак є місця масового перебування людей та об'єкти підвищеної небезпеки. Типовою зброєю терористів є використання замаскованих вибухових пристроїв", - йдеться у повідомленні.

Терористи намагаються розмістити вибухові пристрої у найбільш уразливих місцях, де зможуть завдати найбільшої шкоди населенню.

До таких місць належать: автомобілі; адміністративні і житлові будинки, урни для сміття, місця масового перебування людей (фестивалі, ярмарки, базари, супермаркети, підземні переходи тощо); громадський транспорт, об'єкти підвищеної небезпеки тощо.

"В окремих випадках вибуховий пристрій може бути замаскований у поштових посиланнях (посилки, конверти), букетах квітів, подарунках тощо", - йдеться в повідомленні.

З метою попередження вибуху та встановлення наявності вибухового пристрою необхідно:

- бути уважними та звертати увагу на покинуті речі (валізи, сумки, пакунки, парасольки тощо);

- звернути увагу на ділянки свіжоскопаної землі, свіжопоштукатуреної або свіжопофарбованої стіни будівлі;

- не приймати від сторонніх осіб подарунків, квітів, поштових посилань;

- користуючись громадським транспортом, не погоджуватись на пропозиції супроводжувати речі невідомої особи (у тому числі провідників, стюардів, контролерів).

При виявленні вибухового пристрою або підозрілої речі необхідно:

- зберігати спокій;

- негайно повідомити про знахідку представників міліції, охорони, аварійно-рятувальних служб або зателефонувати за номерами 101, 102;

- не користуватись запальничками, іншими джерелами відкритого, а також предметами, що можуть його утворювати;

- не торкатись до підозрілої речі руками або іншими речами;

- у жодному разі не намагатися переміщувати вибуховий пристрій (підозрілий предмет) або змінювати його положення;

- залишити місце, де виявлено підозрілий предмет, при можливості організувати охорону на безпечній відстані.

Безпечна відстань становить:

- для ручної гранати – не менш, ніж 200 метрів,

- для тротилової шашки – не менш, ніж 50 метрів,

- валізи (кейсу) – не менш, ніж 230 метрів,

- автомобіль типу "Жигулі" – не менш, ніж 460 метрів,

- мікроавтобус – не менш ніж 920 метрів.

Під час оголошеної евакуації із будинку необхідно зберігати спокій та чітко виконувати отримані інструкції. З собою треба взяти документи, гроші, цінності та, у разі необхідності, ліки; знеструмити квартиру та перекрити воду і газ; замкнути квартиру.

Залишаючи будинок треба допомогти вийти літнім та важкохворим людям.

У випадку надзвичайної ситуації на вулиці треба уникати великих скупчень людей.

Якщо ж ви опинились у натовпі, не намагатися вийти з нього, а рухатися у тому ж напрямку, що й натовп. При цьому треба зігнути руки у ліктях на рівні грудей та розсунути їх, звільняючи від тиску грудну клітину; варто позбутися сумки на ремені, шарфа на шиї.

Якщови упали, намагайтесь одразу встати на ноги, не опираючись на руки, а якщо це неможливо, потрібно згорнутись клубком і захистити голову передпліччями, поклавши долоні на потилицю.

ВИБУХ

У разі вибуху у вашій або сусідній квартирінеобхідно:

- негайно по телефону повідомити про подію правоохоронні (тел.102), аварійно-рятувальні (тел. 101) та медичні (тел. 103) служби;

- у разі можливості та наявності необхідних знань і навичок надати першу медичну допомогу постраждалим;

- обов'язково відкрити вікна і двері для провітрювання, оскільки продукти вибуху містять отруйні та шкідливі компоненти;

- дочекатись прибуття представників правоохоронних органів (аварійно-рятувальних служб) та у подальшому діяти за їх вказівками.

Якщо в результаті вибуху важким предметом притиснуло будь-яку частину тіла, необхідно:

- масажувати її для підтримання циркуляції крові;

- намагатись перебувати як можна довше при свідомості (читайте вірші, співайте пісні тощо); подавати сигнали всіма доступними засобами (мобільний телефон, стукіт по перекриттях та металевих предметах тощо).

В окремих випадках терористи використовують вибуховий пристрій у поєднанні з ємністю з хімічно або біологічно небезпечною речовиною.

Хімічно та біологічно небезпечні речовини можуть також розповсюджуватись без допомоги вибухового пристрою (аерозольним шляхом, через речі масового використання тощо).

У разі коли після вибуху (або раптово) з'являються хмара або різкий сторонній запах, подібні ознаки нездужання в оточуючих людей (запаморочення, нудота, слабкість у суглобах і кінцівках тощо) необхідно:

- негайно залишити місце забруднення, орієнтуючись на погодні умови та фізичні властивості хмари (у разі її наявності);

- негайно по телефону повідомити про подію правоохоронні (тел.102), аварійно-рятувальні (тел.101) та медичні (тел.103) служби;

у разі коли покинути місце забруднення неможливо, треба вжити заходів для захисту органів дихання і шкіри підручними засобами (застебнути одяг, закрити обличчя, закрити органи дихання вологою тканиною); після виходу з місця зараження негайно звернутись до медичних закладів.

ТЕРОРИСТИЧНИЙ АКТ

Якщо ви опинились у будинку (приміщенні, території), захопленому терористами, але не були ними знайдені, необхідно:

- зберігати спокій та намагатись уникнути контакту з терористами; як можна тихіше повідомити правоохоронні органи про терористичну атаку, а також про своє місцезнаходження;

- не наближатись до дверей та вікон;

- чітко виконувати інструкції та команди правоохоронців;

- сховати свої документи та візитні картки.

Почувши про початок антитерористичної операції (стрільба, вибухи), необхідно:

- лягти на підлогу обличчям вниз, поклавши руки долонями на потилицю;

- чітко виконувати команди співробітників антитерористичного підрозділу уникаючи різких рухів.

У разі захоплення терористами як заручника необхідно:

- не провокувати своїми діями терористів на насильницькі дії (уникати різких рухів, шуму, не плакати, не кричати тощо);

- на вимогу терористів негайно віддати їм особисті речі;

- не реагувати на провокаційні дії терористів;

- не дивитись терористам в очі;

- не вживати алкоголю;

- бути готовим до складнощів (відсутність свободи руху, їжі, води тощо);

- не чинити опір озброєним терористам, що може призвести до численних людських втрат.

Завдяки умілим та чітким діям під час виникнення вищезазначених ситуацій можна запобігти зайвим жертвам та надати можливість спеціальним підрозділам виконувати завдання щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації.

Інструктаж щодо безпечної поведінки на вулицях у зимовий період для запобігання травмуванню та нещасним випадкам

Під час ускладнення погодних умов слід бути надзвичайно обачними. Правильно підбирайте одяг та взуття перед виходом на вулицю, обмежте переходи на далеку відстань, особливо в нічний час! Із метою запобігання та зменшення ризику виникнення надзвичайних ситуацій, які можуть викликати людські жертви та матеріальні збитки, слід звернути увагу на наступне:

Ожеледиця

Пам’ятайте, для пересування під час ожеледиці слід користуватися взуттям із підошвою з мікропористої чи іншої м’якої основи та без високих підборів.

Будьте готові про всяк випадок, під час перебування на вулиці в такі дні впасти. Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву. Руки мають бути вільними від речей. Пам’ятайте, що поспіх збільшує ймовірність падіння, тому виходьте із будинку повільно. При порушенні рівноваги швидко присядьте – найчастіше це дає змогу втриматися на ногах. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково переверніться – це дозволить зменшити силу удару. Не тримайте руки в кишенях – це збільшує ймовірність не лише падіння, але й отримання важких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Крім того, кришки можуть бути погано закріплені та перевертатися, що створює додаткову небезпеку травмування.

Не прогулюйтеся край проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та зісковзнути на дорогу або автомобіль може виїхати на тротуар.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. За таких погодних умов значно збільшується гальмівний шлях автомобілів, а падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести до каліцтва або до загибелі.

Якщо через деякий час після падіння ви відчули біль у голові або в суглобах, нудоту, або якщо утворилися пухлини, слід невідкладно звернутися до лікаря в травмпункту.

Обережно – бурульки

Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі, значне нагромадження снігового шару сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо на старих будинках із похилим дахом), що виступають на архітектурних частинах будинків, та великих деревах. Пересуваючись містом у період танення льоду, слід бути особливо уважними. Проходячи повз будинки чи біля високих дерев, необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. Слід триматись на безпечній відстані від будинків та інших споруд, обираючи найбільш безпечний маршрут руху. Ні в якому разі не можна заходити за спеціальні огорожі поблизу будинків чи дерев.

Основні правила безпечної поведінки на льоду

Запам’ятайте! Лід може підвести нас восени, взимку і навесні. Із настанням перших морозів водна поверхня річок та озер вкривається льодом. Перебування на льоду без дотримання правил безпеки може призвести до виникнення екстремальної ситуації чи нещасного випадку. Щоб цього не сталось, необхідно неухильно дотримуватись правил безпечної поведінки на льоду.

Перш ніж ступити на лід, дізнайтесь про товщину льодового покриву на водоймі. На різних річках та озерах товщина льоду покриву може бути різною. У гирлах річок та приток міцність льоду послаблена течією. Приблизну міцність льоду можна визначити візуально. На водоймах безпечним уважається лід (за температури повітря нижче 0°С):

– для одного пішохода – лід синюватого або зеленуватого відтінку, завтовшки не менше 5–7 см (лід блакитного кольору – найміцніший, міцність білого удвічі менша, сірий свідчить про вміст води у товщі льоду);

– для групи людей (масові переправи пішки) – завтовшки не менше 15 см, (дистанція у колоні по 4 особи має бути не менше 5 м);

– при масовому катанні на ковзанах – 25 см.

При переході замерзлої водойми необхідно користуватись обладнаними льодовими переправами або прокладеними стежками, а за їх відсутності перш ніж рухатись льодом, необхідно визначити маршрут та переконатись у міцності льоду за допомогою палиці. Якщо лід недостатньо міцний, то слід припинити рух і повертатися своїми слідами, ніби ковзаючи, не відриваючи ноги від поверхні льоду. Категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг.

Під час руху льодом необхідно звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця та ділянки, вкриті товстим шаром снігу. Особливо обережними слід бути у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками та теплими стічними водами промислових підприємств, які впадають у водойму, кущами і травою, що виступають на поверхні. Особливо обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з’єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря. Візьміть із собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею на ньому з’явиться вода, лід проб’ється, слід негайно повернутися на те місце, звідки ви прийшли. Причому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від льоду. У жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

При груповому переході льодом необхідно йти один за одним на відстані 5–6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду. Малогабаритні, але важкі вантажі слід транспортувати на санях або інших засобах із якомога більшою площею опори на поверхню льоду.

Користуватись майданчиками для катання на ковзанах, що обладнуються на водоймах, дозволяється лише після ретельної перевірки міцності льоду. Товщина льоду повинна бути не менше 12 см, а при масовому катанні – не менше 25 см.

Катайтеся на ковзанах лише у перевірених та спеціально обладнаних для цього місцях. Якщо лід почав тріщати та з’явилися характерні тріщини – негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

При переході водойми на лижах рекомендується користуватися прокладеною лижнею, а за її відсутності – цілиною. Перш ніж рухатись, необхідно відстібнути кріплення лиж та зняти петлі лижних палиць із рук. Якщо є рюкзак або ранець, необхідно узяти їх на одне плече. Відстань між лижниками повинна бути не меншою 5–6 метрів. Під час руху лижник, який іде першим, ударами палиць перевіряє міцність льоду та контролює його стан.

Не рекомендується на невеликому майданчику, де пробито багато ополонок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватись у великі групи.

Пам’ятайте: вирушати на водойми поодинці небезпечно!

Якщо ви потрапили під кригу на річці або озері, слід широко розкинути руки по краях льодового пролому, утримуватися від занурення з головою, позбавитися зайвого вантажу. Дійте рішуче і не лякайтеся. Намагайтеся не обламувати краї льоду, обережно вибирайтеся на лід, утримуючись на поверхні, досягніть краю ополонки з більш міцною кригою, розкиньте руки в сторони, щоб спертися передпліччями й плечима на кригу, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Якщо крига слабка, підламуйте її поступово в напрямку до берега й спробуйте вибратися ще раз, коли відчуєте, що вона міцніша. Головне – пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори. У вузькій ополонці спробуйте привести тіло горизонтальне положення, спертися ногами у протилежний край, при цьому ногами слід робити м’які «плаваючі» рухи. Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли, а отже, міцність льоду там перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод змушують вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега.

Покличте на допомогу й спробуйте дістатися помешкань, обов’язково відігрітися, обробити обморожені ділянки та звернутися до медичного закладу.

Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, лижну палку (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтеся до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати зв’язані брюки, ремені, шарфи, довгий і міцний одяг або жердину, лижі, треба за 3–4 метри. Щойно потерпілий учепився за поданий предмет, починайте обережно тягти його поповзом. Не залучайте на допомогу інших, доки не досягнете безпечної зони, крига може не витримати кількох людей, які перебувають в одному місці.

Якщо ви не самі, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому узявши один одного за ноги. Дійте рішуче і швидко – постраждалий мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу. Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть із небезпечної зони.

Укрийте постраждалого від вітру, якнайшвидше доставте його в тепле місце, розітріть, переодягніть у сухий одяг і дайте багато теплого підсолодженого тонізуючого питва. За можливості негайно доправте постраждалого до лікарні.

Щоб уникнути переохолодження й обмороження, слід пам’ятати, що обмороження – це ушкодження будь-якої частини тіла (включно до відмирання тканин), яке виникає внаслідок впливу низьких температур навколишнього середовища. Найчастіше обмороження виникає за температури повітря нижче – 10˚С – 20˚С. У разі тривалого перебування на відкритому повітрі, особливо за умов високої вологості та сильного вітру, обмороження може виникнути восени та навесні за температури повітря нижче нуля. Під час тривалого перебування людини під впливом низької температури виникають не тільки місцеві ураження частин тіла, але і відбувається загальне охолодження організму. Під загальним охолодженням розуміють стан, який виникає при зниженні температури тіла нижче 34˚С.

Бережіть себе та будьте обережні. Дотримання цих правил поведінки є запорукою вашої безпеки та приємного відпочинку на водних об’єктах у зимовий період, безпечного перебування на вулицях.

Кiлькiсть переглядiв: 903

Коментарi